Suomi juhlii 100-vuotiasta itsenäisyyttään

4. joulukuuta 2017

100-vuotias Suomi juhlii yhdessä

Suomen 100-vuotisjuhlavuodesta vastaava pääsihteeri Pekka Timonen tietää, miten suomalaiset viettävät itsenäisyyden merkkivuotta. Juhlakuusien istuttamisesta nokipannukahveihin ja luontokuviin – paljon on tehty ja tehdään kimpassa.

1. Miten suomalaiset ovat juhlineet Suomi 100 -juhlavuotta?

Suomalaiset ovat tänä vuonna juhlistaneet sadan vuoden itsenäisyyden virstanpylvästä lukemattomin eri tavoin. Juhlavuoden ohjelma koostuu kaikkiaan viidestä tuhannesta hankkeesta ja noin 20 000 eri tapahtumasta.

Juhlavuoden teema Yhdessä-teema on selvästi innostanut suomalaisia. Porukalla muun muassa neulotaan villasukkia veteraaneille ja villamyssyjä vastasyntyneille.

Myös luonto on selvästi lähellä suomalaisten sydäntä. Luontokuvaajat keräävät tänä vuonna yhdessä sinivalkoisia luontokuvia, ja Suomen luonnon päivän kunniaksi on muun muassa keitetty nokipannukahvit puron rannalla. Olemme myös liputtaneet luonnolle ensimmäisenä valtiona maailmassa. Aiempien juhlavuosien tapaan suomalaiset ovat istuttaneet juhlakuusia ympäri maata.

Musiikki eri muodoissaan on ollut juhlinnassa vahvasti mukana aina erilaisista konserteista kuoroesityksiin ja yhteislauluiltoihin

2. Millaiset tapahtumat ovat vetäneet eniten väkeä?

Juhlavuoden suurimpiin yleisömenestyksiin lukeutuu eittämättä Helsingin Kaivopuistossa alkukesästä järjestetty ilmailunäytös, joka keräsi yli satatuhatpäisen ennätysyleisön. Se oli ainutlaatuinen juttu.

Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni löytää juhlavuoden ohjelmasta itselleen tärkeitä asioita. Monia kiinnosti esimerkiksi elokuussa järjestetty evakkomatka höyryveturilla Tampereelta Haapamäelle, josta evakot jatkosodan aikana jaettiin ympäri Suomea. Useat syödään yhdessä -tapahtumat ovat keränneet runsaasti osallistujia eri paikkakunnilla.

Tämä on ohjelman puolesta laajin juhlavuosi koskaan. Aiempina juhlavuosina ohjelma on toteutettu enemmän ylhäältä päin johdetusti, mutta nyt kaikki suomalaiset ovat voineet osallistua ideointiin ja toteutukseen.

3. Miten yritykset ovat osallistuneet juhlahumuun?

Ohjelman noin 200 virallista yrityskumppania ovat tehneet tekoja Suomelle ja lanseeranneet erilaisia juhlatuotteita. Yrityskumppanit ja muut yhteistyöyritykset ovat järjestäneet juhlavuoden merkeissä myös erilaisia tempauksia. Turkulainen leipomo on muun muassa opettanut kotikokkeja leipomaan ruisleipää juuresta.

4. Mitä suomalaisuus merkitsee sinulle henkilökohtaisesti?

Suomalaisuus tarkoittaa minulle lämmintä tunnetta sisällä, minä kuulun johonkin. Yhteiskuntamme rakentuu hienojen yhteisten arvojen – demokratian, tasa-arvon, koulutuksen ja toisista huolehtimisen – pohjalle.

5. Miten itse olet juhlinut ja aiot juhlistaa juhlavuotta?

Esimerkiksi eräänä elokuisena lauantaina löysin itseni Suomen maantieteellisestä keskipisteestä, kun Leskelän kylässä Siikalatvalla paljastettiin taiteilija Tero Mäkelän Maan napa -veistos. Se oli lämminhenkinen kyläjuhla!

Juhlinta huipentuu itsenäisyyspäivän viikolla, jolloin olen varmasti menossa joka päivä. Olemme perinteisesti aattokansaa, joten monet taatusti aloittavat itsenäisyyspäivän juhlinnan jo 5. joulukuuta.

Itsenäisen Suomen satavuotissyntymäpäivä on varmasti juhlan arvoinen, ja rohkaisen kaikkia osallistumaan siihen omalla tavallaan.

Pekka Timonen
• Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden vastaava pääsihteeri
• Toiminut aiemmin muun muassa Helsingin kaupungin kulttuurijohtajana ja World Design Capital Helsinki 2012 -hankkeen vetäjänä.
• Pitää juhlista, joissa on juhlan tuntua mutta ei synkkyyttä: kivoja ihmisiä, hyvää ruokaa ja tunne siitä, että on aidosti tervetullut.

TEKSTI: Marjo Kanerva
Lähetä sivu sähköpostilla
Olet lähettämässä sivua "Suomi juhlii 100-vuotiasta itsenäisyyttään".
Täytä alla oleva lomake ja paina ”lähetä”.
Nimesi:
 
Ystäväsi sähköpostiosoite: